У потрази за слободом

        ♥ Понекад те живот преоптерети толико да заборавиш ко си био на почетку.
Јесте ли икад осетили, пробудивши се једно јутро, да се ваши снови настављају тамо где су стали? Ја јесам. Јесте ли се икад пробудили и пожелели снове којих сте се одрекли? Ја јесам. Ти снови су били слобода, а слобода истина.
Сви кажу да су у потрази за истином; желе да их она спаси, али истина не ослобађа, већ лице вољене особе са којом се на крају сусретнеш. Неко самог себе жртвује, неко друге баца на ломачу, али на послетку, не налазиш истину, јер њу заправо ниси ни тражио. Очајнички тражиш себе којег си оставио у некој давно заборављеној кутији. Ако ниси вољен, слобода те неће спасити, већ насумично одабрана жртва. Ипак, увек постоји нада, попут тренутка кад наиђеш на мост испод ког гори ватра; испред тебе стоји анђео, а иза враг. Кога ћеш подупрети? На чијој си страни- љубави или освете. Обе стране вуку ка себи, не дозвољавајући двоструки избор. Нико не говори о трећој могућности- скоку у ватру. Страшно је хватати уже прошлости у потрази за слободом. Страшно је на концу видети голо, окрутно и немилосрдно лице истине. Ипак, најстрашније од свега је, чак и кад имаш све, трчати, али не за истином, већ за успоменама и сновима. Једног дана, ако икада пожелите нешто што нећете моћи имати, ако сте слободу коју никада нисте имали грлили само у сновима и ако сте до лудости волели оно што вас убија; схватићете да је то закон живота. Где год кренуо, враћаш се на почетак. Колико год се променио, увек ћеш се враћати на место где си био срећан. Колико год био углађен, не можеш ућуткати звер у себи. Куд год пошао, друже, немој то заборавити. Свако се на крају врати месту које је сматрао домом.
Можеш ли доћи до истине скривајући је? Можеш ли у својим успоменама наћи људе које тражиш? Можеш ли се држати никад проживљеног живота као да је прави? Истина има толико лица, па је питање- можеш ли поверовати свему што видиш? Све о ћему си сањао може једног дана постати истина. Зато што је то она последња прилика безнадежног човека. Напослетку, суштина спознавања слободе није у томе губимо ли борбу за њу, већ како губимо, јер тиме сазнајемо чему нас је пораз научио.

Коментари

  1. Dobar dan, potreban mi je sastav na temu Grobovi koji svetle.. Do petka, postoji li mogucnost da mi pomognete??

    Pozdrav ^^

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Више не пишем саставе по наруџбини, само ако имам инспирацју. Надам се да си се снашао/ла. Поздрав:)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Женски ликови у покосовском циклусу

Мотив љубави код песника

Моја плава звезда